OM AT VÆRE TIL STEDE...
Hvad er det mon, vi har så travlt med at nå?
I dag har jeg siddet og nydt dette fantastiske syn, hvor der trods nok så meget vind, fart og aktivitet, herskede en ro og tilstedeværelse hos mig, som jeg gerne vil invitere endnu mere ind i min hverdag.
At sidde stille, og blot observere hvad der sker - om det er tanker, der flyver forbi, kitesurfere i høj fart eller mennesker på gaden, der passerer i forskellige hastigheder - blot sidde og observere. Uden at skulle nå noget, eller nogen. Lægge mærke til lydene, duftene, de forskellige synsindtryk omkring en, og forsøge at trække vejret helt ned i maven - uden at dømme eller vurdere det, der sker. Det er ofte noget, de fleste skal øve sig på, igen og igen. Mange vil erfare, at de trækker vejret overfladisk. Prøv engang at tage et par indåndinger... og læg mærke til, hvordan du trækker vejret...
Gad vide, hvad der sker, hvis vi blot er til stede, uden at skulle i den ene eller anden retning? Hvis vores opmærksomhed er på øjeblikket.
At være til stede lige nu og her, uden at tænke på i går, i dag eller i morgen. Og uden at have travlt med det.
Det er det, jeg kalder for mindfulness eller at være mindful (og blot for god ordens skyld, så nej, jeg mener ikke, at mindfulness er løsningen på alle vores problemer) - for mig er mindfulness en bevidst måde at være til stede på, ikke en permanent tilstand, som man skal forsøge at opnå.
Nærmere kan mindfulness betragtes som en slags færdighed, vi kan træne og anvende, når vi fx har for travlt og ønsker at geare lidt ned. Ja, jeg vil næsten mene, at det at være mindful er det modsatte af at være travl.
Om travlhed skrev Søren Kierkegaard så fint:
“Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt i Verden ... Hvad udrette de vel, disse travle Hastværkere? Gaaer det dem ikke som det gik hiin Kone, der i Befippelse over, at der var Ildløs i Huset, reddede Ildtangen? Hvad mere redde de vel ud af Livets store Ildebrand?”
- Kierkegaard i “Enten Eller”, 1843